Haha! Här kommer ett fult och grötigt inlägg, men det blev en sådan hets efter jag publicerade kvällens måltid – FALAFELGRYTA – på min Instastory precis och alla ville ha receptet. Vem blir inte sugen på en gryta med världens godaste bulle falafel? Här kommer receptet lite höftat!
Du behöver:
ICAs färdiga falafel
2 gula lökar
5 stora vitlöksklyftor
1 stor aubergine
champignoner
blekselleri
1 röd paprika + 1 gul paprika
2 burkar krossade tomater – Gärna muttis
Tomatpuré
1 msk grönsaksbuljong – Eller kalv om du inte är vegetarian
2 msk äppelcidervinäger
1 stor nypa socker
1 burk kikärtor
Bladpersilja
Fetaost
Rostad lök
Citron
Salt, peppar, oregano, vitpeppar
1. Börja med att steka lök + vitlök i mycket olivolja. Strössla ned massa oregano också. Mums!
2. Sedan slänger du ned alla grönsaker i lagom storlek och låter dem stekas till fin yta.
3. Slå på krossade tomter, tomatpuré, grönsaksfond, socker och äppelcidervinäger. Om inte veggo – kör kalvfond. Låt detta puttra en stund och sedan slänger du i de sköljda kikärtorna. Krydda ordentligt med oregano, cayennepeppar, lagerblad, färsk persilja och vitpeppar.
4. Låt puttra i MINST 30 minuter!
5. På sidan av steker du dina alldeles egen falafel eller så gör du som jag gjorde ikväll och steker ett gäng från ICA (Nytt tillskott som jag fick hem i ett bud här om dagen!) Ge dem ordentligt med färg!
6. När allting är klart slänger du ned falafeln i grytan, pressar i lite citronsaft, strösslar över massa persilja och glöm inte FETAOSTEN och lite rostad lök. (Eller rostad lök har jag på allt och det är inget måste)
Servera med en god sallad och gott bröd, eller kanske svart råris? Vi hade inte så mycket hemma och fick nöja oss med en persilja- och fetasallad.
Smaklig spis <3