Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Svar på fråga – Viktuppgång

Hej Catrine!

Jag kan tyvärr inte ge dig ett korrekt svar på din fråga. Vi alla fungerar olika och jag kämpade mer mot min hjärna än min kropp, vilket inte verkar vara utmaningen du står inför. Men behandlingen som gjorde mig frisk lärde mig hur man ska se på det här med hälsa, mat och sin kropp. Så kanske att delar av hur jag gick till väga i alla fall inspirera.

Hur och vad gjorde jag då?

Jag lärde min mage att känna hunger och mättnad, och mitt psyke att förstå att mat inte skulle göra mig tjock. Jag gick efter ett extremt strikt tids- och matschema under uppsyn och allt jag åt lades på en våg. Vågen fick först godkänna att rätt mängd mat låt på tallriken (Jag fick äta mer än en välbyggd man), efter det klockade den mig under tiden jag åt och gav en varning om jag åt för snabbt eller för långsamt. Detta var för att normalisera mitt ätbeteende men det är inget du vill eller kan göra om du inte har en ätstörning. Men du skulle kanske kunna testa på det här med strikt tidsschema, äta mer ofta samt öka storleken på dina matportioner under en lite längre tid. Då vidgar du magsäcken och kommer automatiskt känna mer hunger. Hur jobbigt, bökigt och tråkigt det än låter så är det ett bra sätt.

Utöver ett bra matschema skulle jag se till att göra något kul av varje måltid. Mat gör sig så mycket bättre i ett socialt sammanhang. Se till att boka in enkla middagar med dina vänner, du behöver inte ställa till med kalas. Gör en dubbel portion och bjud över en vän. Eller utmana dig själv i köket? Försök dig på något lite svårare som du kan lära dig att bli grym på. Det gör också maten roligare tycker jag.

Men. Viktigast är ändå att du gillar och accepterar din kropp, alla ser inte likadana ut. Du ska aldrig titta på hur någon annan ser ut, tränar eller äter. Gör det DU och DIN kropp mår bra av. I ditt fall Catrine så vill du gå upp i vikt, men tvinga inte din kropp till för mycket. Mår du bra så är det inget du måste stressa fram.

Jag går verkligen igång på dessa frågor och därför måste jag få spinna vidare lite och avvika från frågan.. 

Kan vårt samhälle bara sluta prata och tycka om det här med hälsa. Det finns alldeles för många regler om vad som är bra och dålig mat, vad som är sund och osund träning. Vi snackar ju BARA om farligt socker, bönpasta, mindre mjölk, nya “BRA” mjölsorter och knasiga lattedrinkar. Kan vi lägga av? Alla ska äta vad och så mycket man själv mår bra av. Jag äter något som enligt samhället är “farligt för kroppen” varje dag och jag mår fantastiskt, och min kropp ser ut som månaden innan? Det är superbra att vi är måna om hälsan men allt detta snack sätter sprätt i huvudet på unga människor och framkallar osäkerhet. Mer om detta en annan dag. Sorry för avvikelse men var bara tvungen. 

Men tillbaka mina tips till dig igen då Catrine:

1. Lär din mage att känna hunger genom ett strikt schema och större matportioner.

2. Gör något kul av varje måltid.

3. Ät och träna så du mår bra.

Älskar att äta med ett härligt sällskap! Bild från min vän Louise bröllop i somras.

Utmanar alltid mig själv. Här står jag mitt inne i en tävling om bästa dumplings mot min pojkvän. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer
  Henrietta Fromholtzs webbshop
  Dölj
  metro mode weekly

  Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

  Lifestyle
  Tess Montgomery
  Lifestyle
  Evelina Andersson
  Lifestyle
  Cassandra Lundgren
  Lifestyle
  Emelie Walles
  Home
  Jannike Ebbing
  Hälsa
  Josefines Yoga
  Hälsa
  Foodjunkie
  Hälsa
  Joanna Swica
  Lifestyle
  Susanne Barnekow
  Mode
  Paulina Forsberg
  Lifestyle
  Sophia Anderberg
  Mode
  Mathilda Weihager
  Hälsa
  Sassa Asli
  Lifestyle
  Cassandra Klatzkow
  Lifestyle
  Marie Serneholt
  Lifestyle
  Fanna Ndow Norrby
  Hälsa
  Jenny Sunding
  Mode
  Imane Asry
  Home
  34 kvadrat
  Lifestyle
  Sara Che
  Mode
  Emma Danielsson
  Hälsa
  Fannie Redman
  Mode
  Tyra-Stina Wilhelmsson
  Mode
  Fanny Ekstrand