Sagt upp mig & drar till Mallorca med mig själv.

Jag har varit deppig under en längre tid och har inte varit blyg med att dela det med er läsare. Vissa har klagat, andra inte. Men jag gör det för att jag blir glad av er och ni ger mig så mycket styrka under svårare tider. Det här är ju min dagbok! Jag ber om ursäkt samtidigt som jag vill tacka er för att ni har stått ut! Det är många frågor som trillat in gällande detta och jag tänkte svara på dem nu.

De senaste 3 åren av mitt liv har varit som ett enda stort tivoli. Spännande, härligt och utvecklande, men också väldigt rörigt. Efter examen fick jag under mitt första halvår i arbete uppleva två vidriga arbetsplatser. Det första stället lämnade jag med anledning av sexuella trakasserier och nästa ställe mobbning. Efter det hittade jag rätt och två underbara men tuffa år på en grym startup väntade. I samma veva startade jag den här bloggen. En blogg jag inte alls trodde skulle bli någonting att följa, eller ligga på Sveriges största modesajt. Jag hade inte en aning om vilket extra ansvar som väntade runt hörnet. Ännu en bebis kan man säga. Sedan har tiden tickat och jag har tuffat på i vanligt tempo. Att jobba på en startup innebär stort ansvar och jobb dygnet runt (inte mycket semester heller!) och precis samma sak med bloggen, men det har aldrig påverkat mig mer än att jag ibland har känt trötthet.

För cirka 9 månader sedan började jag bli sjuk mer än vanligt och tillslut varje dag. Jag mådde aldrig 100 och missade typ allting kul och fridfullt i mitt liv. Jobbade gjorde jag dock! Jag fattade inte att det var ett tecken på att det var dags för en paus. Jag körde på i ännu snabbare tempo och en dag fick jag min första panikångestattack mitt under ett träningspass. Veckan efter det åkte jag in till akuten efter att ha varit nära på att ramla ihop på stan och fick ligga över natten för en extremt låg puls. De trodde jag hade ett hjärtfel, men fick åka hem igen med önskemål från läkaren om att lugna ned och vila. 

Den 12:e december började jag på Ivyrevel och fortsatte i startup-spåret. Underbart! ”Jag vill aldrig sluta jobba på det här sättet!”. Jag behöver inte semester, somna innan 03, en paus från mail osv…. Google-projektet drog igång från dag 1 och utan reklam- eller PR-byrå skulle vi nå ut till hela världen. Den förberedande tiden var spännande, hektisk, lärorik och så JÄKLA KUL! Jag njöt varje dag. Vi lyckades med lanseringen och var redan efter 1 vecka uppe i 1200 artiklar världen över. Vi lyckades! Jag gjorde mitt jobb! Woho! Bara en vecka senare domnade hela högra sidan av min kropp och jag åkte in till akuten igen. Det blev ännu en natt av undersökningar och lidande. På morgonen fick jag träffa läkaren igen och han frågade: “Har du haft ett stressigt liv?”. Det spelade ingen roll tänkte jag. Jag har alltid jobbat mycket och både jag och min omgivning vet att jag SKA ha många järn i elden. Jag gasade igen.

I flera veckor levde jag sedan med daglig yrsel och panikattacker. Men jag sa aldrig någonting till någon. En dag bestämde jag mig för att gå till läkaren och kolla upp det. Där bröt jag ihop. Det kom från ingenstans. Min läkare sa direkt: “Du är utmattad och gör du ingenting åt det nu kan du bli riktigt dålig”. Jag vägrade sjukskrivning, men två kaos-veckor senare tog jag beslutet att lyssna på läkaren och hennes kunskaper. Jag sjukskrev mig. Ni vet den veckan jag åkte till St. Anton?

Jag började samtidigt gå hos en psykolog som såg stora hinder hos mig. Han sa också: “Jag har faktiskt aldrig träffat någon som jobbar så mycket…. Det här går inte Henrietta!”. OMG var det enda jag kände. Det här är på riktigt! Efter två veckors sjukskrivning valde läkaren och min psykolog att förlänga med tre veckor. Jag kände mig värre och blev stressad av minsta grej, typ en inbokad fika med en kompis. Jag meddelade min arbetsgivare om att jag blir förlängt sjukskriven och det ställde såklart till problem. Det är inte lätt att vara en start-up, det finns ju ingen reserv som kan ta över mina uppgifter och varje peng är viktig. Det pressade mig. 

I måndags tog jag ett beslut. Ett beslut som blir bäst för alla parter. Ett beslut som får mig tillfreds och som även underlättar för Ivy.

I måndags bad jag om uppsägning.

Och nu ska jag bli starkare än någonsin.

Jag är oerhört stolt över vad jag på så kort tid har hunnit göra för Ivyrevel och jag är väldigt glad och tacksam över att jag har fått vara en del av ett av Sveriges mest spännande bolag. Jag kommer sakna varenda jävel på kontoret och den sjuka energin som finns i varje rum. Tack för min tid, vad jag har fått göra, lära mig och för att jag fått träffa många nya vänner. ILY <3 Nu är det dags att fokusera på mig själv, min hälsa och min framtid.

Vad som komma skall är inte helt spikat, men jag kan säga att jag känner mig oerhört smickrad och väldigt lyckligt lottad.

Men vet ni vad jag börjar med? Jag har bokat en enkel flygbiljett ned till Mallorca där jag ska spendera x antal veckor med mig själv. Jag vet inte hur länge, men tills jag känner mig laddad och hel igen. Pålle kommer ned under maj och spenderar 1 vecka med mig och kanske även min poddkollega Anna. Jag åker redan nästa lördag och börjar med 7 dagar för mig själv. Jag tänkte lära mig att yoga på terassen? Vi får se vad jag hittar på! 

Det här var svinläskigt att skriva. Hur ska folk se på mig nu? Och tänk om jag tappar ett framtida jobb?… Det handlar såklart inte bara om jobb, det är främst min syn på vad som är bra nog. Jag har för höga krav och de tränar jag bort just nu. 

Men nu vet ni. Jag vill tydliggöra att det INTE är synd om mig, jag ville bara vara helt öppen och ärlig med er. Från och med nu lovar jag mindre depp och klagande i min dagbok.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
41kommentarer
 • H!
  Jag känner igen mig så himla mycket i det du skriver. Körde ju också på i 200 kmh/h efter Berghs, x antal start-ups och när jag väl landade på ett jobb som jag älskade var det försent. Var nästan som att när jag väl befann mig i en bra relation, i drömlägenheten, i en stad jag älskar med ett jobb jag drömt om fick jag för första gången på väldigt länge ro – en ro som gav mig chansen att inse hur jag egentligen mådde, hur mycket stryk knopp och kropp tagit av vägen dit. Minns hur jag gick till tre olika läkare som skyllde på allt från flytt från Stockholm till (min favorit) PATRIARKAL UTMATTNING a’ ”Det är inte konstigt att du är trött när du som kvinna skall bevisa dig i en mansdominerad bransch” SNARK tills jag till slut bröt ihop framför allsång på skansen i väntrummet och blev sjukskriven på plats – med sådär två dagar kvar av budgetkvartal. Jag var sjukskriven i sex veckor innan jag friskskrev mig själv, mailade mina kollegor och beslöt mig för att plugga konst nu isf för när jag blev pensionär. Helt plötsligt befann jag mig i en miljö där jag inte hade någon som helst förkunskap eller förväntningar på mig själv utan istället var helt chockad över att jag kunde en massa grejer. En bäbis senare är jag tillbaka på skolan men som anställd som kommunikationsansvarig. Livet har sina vägar, och såhär resonerar jag: jag är 30 år, tar jag hand om kroppen och knoppen kan jag nog leva tills jag är 90 = kan alltså leva om hela mitt liv 2 GÅNGER till, fast utan bäbis, barn och tonår. Rent karskt kan jag plugga en jääättelång utbildning och fortfarande ha x år yrkeserfarenhet i bagaget innan jag är 40. Gällande eventuellt förlorade jobb tänker jag som såhär: branschen vet om det här, det börjar nästan bli rumsrent med utmattning nu (tyvärr) – och är det en arbetsgivare som ser detta som ett problem är det nog ingen arbetsgivare man vill vara hos? Tack vare folk som dig, som vågar ”komma ut” med det ökar förståelsen och tabut minskar <3

  Det jag vill få sagt med ovan är egentligen: du är inte ensam. Vet ett helt gäng från min årgång som gått igenom liknande men som med det i bagaget kommit tillbaka starkare än någonsin. Mer målmedvetna, mer självmedvetna och numera gör allt lika jävla bra men på utsatta tider istället dygnet runt. Livet är för kort för att inte ha kul hemma OCH på jobbet, för att blanda mail med hångel, för att inte våga se skillnad på förmåga och kapacitet (och hur den varierar från dag till dag).

  Du är stark H, det här var så sinnes fett av dig.
  Det här kommer gå hur bra som helst <3

  Moa Szybalsky Hjalmarstål 2017-07-18 09:50:42 http://karmahjalmarstal.com
  Svara
 • High five Henrietta! Så jäkla grymt gjort att ta beslutet att sätta dig själv främst! Låter som några riktigt hektiska år och nu när du tagit ett steg utanför, visst ser du att det var crazy? Gjorde samma sak för två veckor sedan, istället för mallis drog jag till bcn – mitt place för återhämtning. Ser fram emot youtubekanalen och btw vill du forsätta spanienvistelsen på fastlandet finns jag i Madrid.

  Amanda 2017-05-10 21:45:32 http://www.instagram.com/astin_amanda
  Svara
  • Svar på Amandas kommentar.

   Hej fina! Det stämmer så väl. Man ser det nu i efterhand! Låter underbart med Barcelona. Så jävla cool du e! Madrid lockar så dant alltså!

   henrietta 2017-05-13 12:07:45
   Svara
 • Henrietta! Du är så stark som delar med dig, du är bara människa och att du faktiskt sätter dig själv i fokus nu är så rätt! Bara rätt! Jag tror du hjälper så många andra genom att skriva det här inlägget! Ta en dag i taget, du kommer komma ur det här starkare än någonsin!

  Emily 2017-05-06 20:27:46
  Svara
 • Fy fan rent ut sagt va stark du är! Så modigt av dig att skriva detta! Har själv vart sjukskriven pga utmattning och precis börjat på 100% nu. Detta är så vanligt bland unga tjejer idag för vi har så mkt att leva upp till. Både press från samhället och från oss själva. Det är så viktigt att detta uppmärksammas och inte tystas ner, för det är inget att skämmas över! Tänk hur många du antagligen har hjälpt bara att skriva detta? Att få se att man inte är ensam. Var stolt över dig själv och det enda som räknas är att du mår bra <3

  Johanna 2017-04-30 13:39:43
  Svara
 • Henrietta! Tack för att du delar med dig, du är absolut inte ensam! <3 Du är helt FANTASTISK och jag är så glad att jag fann din blogg för några månader sedan! Ta hand om dig själv på Mallorca! Och du, var snäll mot dig själv, ALLTID! Stor kram!

  Frida Eklöf 2017-04-29 12:12:12 http://nouw.com/fridaeklof
  Svara
 • <3

  Tilda 2017-04-29 09:59:34
  Svara
 • DU är så KLOK. Det känns nästan som att jag känner dig för jag följer dig på alla sociala medier och podden (stalkervarning much?) och du verkar ha ett hjärta av GULD! Vad fantastiskt skrivet av dig. Jag brukar aldrig kommentera inlägg men nu känns det rätt. En bunt styrkekramar och kärlekshälsningar skickar jag till dig, hoppas att du någonstans i allt detta jobbiga kan se ljuset i tunneln. Detta är den bästa investeringen du kunde göra. Kramar <3

  Kajsa 2017-04-29 08:59:13
  Svara
 • Så bra gjort Henrietta!!! <3

  Fanny 2017-04-29 08:37:06
  Svara
 • Klaga så mycket du bara vill! vi alla håller på och hittar vägar här i livet!! älskar din blogg och du verkar vara en underbar tjej!!

  Ulrika 2017-04-29 00:31:31
  Svara
 • Kloka fina Henrietta! Kanske den bästa investeringen du har gjort och kommer göra i ditt liv, dvs ta hand om och tänka på dig själv. Det är så oerhört vårt att ta detta beslut för det är ju så kul att leverera och så mycket ansvar man inte vill att någon annans skall drabbas av. Men vet du vad, inget är viktigare i livet än att ta hand om sin egen hälsa om man vill hänga med ett tag. Det kan faktiskt förstöra hela livet om man inte tar rätt beslut i en situation som din. Det kan ta ett bra tag att komma tillbaka och vill du hitta kärnan i dig själv och till den faktiskta orsaken till att du inte mår så bra (för det bottnar sig oftast inte enbart i för mycket arbete) kan jag ge rådet att boka in dig till Baravara, dörröppnare 1 ( de som driver det är Gayan och Lars Knutsson, han som grundade Gul&Blå och som är Filipa Ks pappa) eller kanske till PremLeenas kurser (hon som startade dörröppnarkurserna på Baravara). För mig var det en chock att komma dit och möte mig själv!!!. Lika omvälvande som att föda mitt första barn brukar jag säga. En jobbig men underbar uppleveles! Jag landande för första gången i mig själv och fick sååå mycket insikter. Helt underbar känsla som jag alltid bär med mig och som gör att jag kan hantera livet på ett helt annat sätt idag än före jag fick utmattningsdepression. Jag önskar dig lycka till. Fortsätt lyssna till ditt hjärta <3

  Eva 2017-04-28 23:46:33
  Svara
 • Fy faan. Du är fortfarande lika grym i din öppen och ärlig-het! Ta hand om dig och lyssna på din kropp innan den pajar helt <3

  Ladda för fullt nu 🙂

  Marcus Bergman 2017-04-28 23:24:18
  Svara
 • Du är så stark ? och kom ihåg att alltid är man inte det, och det är okej.

  Felicia 2017-04-28 18:10:21
  Svara
 • Du är bäst Henri ❤️❤️❤️❤️❤️ Du är min kvinnliga förebild & oj så mycket jag ser upp till dig. Tack vare dig vågade jag hoppa av min näst sista juristkurs för att jag började känna mig jäkligt stressad o mådde dåligt. TACK!!!

  A 2017-04-28 17:43:32
  Svara
 • RESPEKT!! Ta hand om dig!

  Hannes 2017-04-28 16:28:15
  Svara
 • Sån jäkla kämpe! Så stolt över dig min vän! Det viktigaste är hälsan <3

  Nanna 2017-04-28 16:05:33
  Svara
 • Men en liten självisk fråga – kommer podden att läggas på hyllan då? 🙁 eller får de att podda från två olika länder? Min höjdpunkt varje vecka!

  Ta hand om dig Henrietta! Viktigt att lyssna på kroppen och ta hand om sig! <3

  Evelina 2017-04-28 15:54:48
  Svara
 • Heja dig!!! Det är så viktigt att ta hand om sig själv, du är ju det viktigaste du har.

  Josephine 2017-04-28 14:19:16
  Svara
 • Hur folk ska se dig nu? JO det kan jag svara på; Som den starkaste jävla baben du är som är SÅ modig, så stark och sååå fantastisk som sätter DIG främst och tar detta beslut! Jag är otroligt imponerad! Krävs enorm styrka och insikt för att göra det du just gjort. Ingenting är ju värt någonting i livet om man inte har hälsan! Skulle själv behöva en enkelbiljett till solen och lugnet & har också erfarat diverse domningar förut 🙂 Tycker verkligen du gör helt rätt i detta och ser fram emot att få följa din resa, hur den än ser ut! Säker på att du kommer att lyckas med det du vill i livet och att detta kommer göra dig riktigt gott och leda till något fantastiskt (med det inte sagt ”återigen jobba ihjäl sig”). Ha det underbart nu!!

  i 2017-04-28 13:27:51
  Svara
 • Heja dig! Vad du är modig. Som någon annan skrev, du ska ju leva, inte jobba ihjäl dig. Vill typ ha dig som kompis pga du verkar vara ca världens roligaste och ödmjukaste tjej. Njut av Mallis!

  Mira 2017-04-28 12:51:27
  Svara
 • Fy fan vad stark du är!
  Jag har läst din blogg ett tag och alltid tyckt du är en sån himla inspiration; alltid glad och på g men samtidigt varm och
  Jag har länge varit i samma sits som du är nu och tänkt tanken: ”hur ärlig ska man vara?”. För det är svårt.
  Jag har ofta tanken ”vi måste prata om det här att detta, en sjukskrivning eller att bli utmattad kan hända vem som helst och är inget som gör en till en sämre människa. Man är inte svag för att man blivit utmattad, snarare tvärtom.”, samtidigt som jag tänker ”men vad kommer min arbetsgivare säga? Vad kommer folk tro och tycka om mig? Ändrar det här den bilden av mig själv som jag ändå trivs med?”.
  Det är svårt att försöka bena ut allt, att landa i känslorna när hubudet går på högvarv och att våga prata om det.
  Det är just därför är jag så stolt (kan man säga det om en människa man inte känner..?) över att du prioriterar dig själv!! Det är så satans modigt och mogen att våga ta steget och säga ”jag mår inte bra och det HÄR behöver jag för att kunna göra det!”.
  Jäkla power-kvinna är du! Wow alltså.
  Du har aldrig varit så cool som nu!

  Klara L. 2017-04-28 12:44:55
  Svara
 • Hej Henrietta!

  Wow! Du är verkligen modig som vågar öppna dig och berätta detta. Det är alldeles för få som pratar om utmattning i samband med allt för hög arbetsbelastning, vare sig man har den från en arbetsgivare eller sig själv. Vet du varför det krävs starka kvinnor som dig, som vågar gå ut med ditt dåliga tillstånd nu? Det är för att vi lever i ett samhälle där en bra utbildning och en bra karriär är det vi ska lägga energi på. Att dagligen sträva efter att vara gladast på jobbet,arbeta mest på kontoret, ha en bra och vältränad kropp samtidigt som man ska ta hand om sig och må bra..Jag läser fler och fler, hör om fler och fler som ”går in i väggen” eller blir utmattade av deras arbete eller studier.
  Så bara genom att du skriver detta, kan du bidra till att någon som håller detta inom sig, kanske lättar sitt hjärta, åtminstone till någon.

  Jag började följa dig redan när du jobbade på WRAPP ( minns inte namnet helt) och jag kan säga att jag följer inte dig främst för att du ”är där när det händer”, går på coola middagar och arbetar med ett stort svenskt märke. Jag följer dig för att du verkar vilja vara dig själv i alla sammanhang, du sprider glädje genom dina härliga truddelutter på var och varannan Instastory och för att du verkar så genuin.
  Det som du skriver om i detta inlägget gör mig ledsen att läsa, värna om den fina person du verkar vara utåt. Du skulle kunna ta en paus från alla sociala medier väl nere på Mallis, äta god mat på ”La Perla” och bara njuta av att få vara ledig ett tag.

  Tack än en gång för din ärlighet! Det är inte alla som vågar blotta sina känslor och tankar sådär, det ska du ha en eloge för!

  Puss och kram!

  Lenika 2017-04-28 12:27:16
  Svara
 • Hittar inte rätt ord för att beskriva hur bra det här och fram för allt hur bra DU är. Fantastiskt? Magiskt? Något i den stilen.

  P.s. Brukar se dig på Hemköp och kvarteren runt om ibland och fylls med lite pepp och inspiration varje gång. Förstå hur härligt det är att du kan få en helt okänd människa att få den känslan?!?!

  Vendela 2017-04-28 12:13:49
  Svara
 • Åh vad bra Henrietta! Tack för att du delar med dig <3 kram och ta hand om dig nu!

  Malin 2017-04-28 12:06:02
  Svara
 • Tycker du är så oerhört stark som tar detta steg och dessutom skriver om detta, vill bara ge dig en stor kram!

  Paulina 2017-04-28 11:56:14
  Svara
 • Tack för att du öppet skriver om detta och att du delar med dig. Det är modigt och ger andra (läs mig) lite självförtroende i att man det inte är konstigt eller synd om mig. Jag sitter själv i samma situation, där jag nu varit sjukskriven i snart en månad men inte sagt upp mig eller egentligen inte heller har planer på att göra det, trots att det helt klart är jobbet som gjort att jag konstant är stressad, jobbar över, väljer bort annat osv.. Däremot har jag funderat på en ensam-resa där jag får chans att andas och hitta mig själv. Ska bara ta modet till mig.
  Här kommer en länk till en kolumn med Nina Åkestam där hon skriver om stress http://www.metro.se/artikel/nina-%C3%A5kestam-det-%C3%A4r-s%C3%A5-bekv%C3%A4mt-n%C3%A4r-kvinnor-stressar.

  Malin 2017-04-28 11:38:07
  Svara
 • Du är verkligen en förebild. Att dela med sig och visa naket för offentligheten om något så tabubelagt som psykisk ohälsa är det inte många av oss som klarar men du har visat vilken fantastiskt modig kvinna du är. Oavsett vad människor tycker eller skriver om eller till dig så får du aldrig glömma att du gjorde vad som kändes bäst för DIG. Ingen annan har med det och göra. Det är ditt liv och du ansvarar för din lycka. Du är grym och någon jag ser upp till otroligt mycket. Alla kramar till dig världens bästa Henrietta.

  Matilda Ahlgren 2017-04-28 11:26:59
  Svara
 • Du är så jäkla grym!

  Sara 2017-04-28 11:26:46
  Svara
 • Grym du är Henrietta! Du är så himla go och glad tjej och förtjänar det bästa. Mallorca är perfekta platsen att åka till för att slappna av, åkte dit nyss ensam och bara ANDADES. Kram från Frida!

  Frida Asp 2017-04-28 11:13:37 http://finest.se/Fridaasp
  Svara
 • Hej!
  Så kul att vi sprang på varandra igår!
  Helt rätt det du har gjort och ska göra, du är ung och ska leva livet (inte jobba ihjäl dig).
  Åk till Mallis och njut av livet!
  Kram

  Helena 2017-04-28 11:06:13
  Svara
 • Du är grym och en sådan stor inspirationskälla, heja heja dig! Hoppas du mår bättre snart <3

  Frida 2017-04-28 10:48:53
  Svara
 • Du är grym!

  Klara-Lovisa 2017-04-28 10:38:18
  Svara
 • Du är på riktigt den coolaste jävla kvinnan jag vet. Tack som fan för inspirationen du dagligen ger och för att du vågar ta ansvar för att sprida viktiga budskap till oss alla. Jag vet att du kommer gå långt! Stor kram från en ganska ny läsare som fastnat direkt.

  Hanna S 2017-04-28 10:32:55
  Svara
 • Du är så grym! Hejja dig! Hejja hejja hejja dig! <3

  Karin 2017-04-28 10:22:30
  Svara
 • Hej Henrietta,
  Vi jobbade tillsammans under en kort period för ett par år sedan, följt dig till och från på blogg/sociala medier, men vill bara säga att du är en härlig människa och ta hand om dig!

  Samuel 2017-04-28 10:17:54
  Svara
 • Du är nog en av de starkaste jag vet! Kram

  Ebba 2017-04-28 10:17:13 http://nouw.vom/ebbaobergs
  Svara
 • ❤❤❤❤❤

  Spriggis 2017-04-28 10:14:42
  Svara
 • Hej!
  Jag är en ganska ny läsare här på din blogg och vill bara kasta in att jag verkligen uppskattar dina ärliga inlägg kring den inre resa du gör just nu (kanske för att jag själv just nu går igenom någonting liknande) samtidigt som du bjuder på mycket skratt och pepp i andra inlägg. Så med det sagt – BE INTE OM URSÄKT för ”deppiga inlägg”, det är så modigt att våga vara så transparent som du är på en blogg som denna. Massa pepp och kram till dig – hoppas du får det toppen nu med detta nya upplägg.

  Martina 2017-04-28 10:11:40
  Svara
 • Starkt av dig och krya på dig finaste Henrietta!!<3 du är grym! Kram

  Evelina 2017-04-28 10:10:59
  Svara
 • Wow! Vad bra gjort! Du är stark och en kämpe och helt Rätt beslut tror jag, ta hand om dig själv och skynda långsamt. Du är grym! Kram

  Clara 2017-04-28 10:05:08
  Svara
 • Fan vad bra skrivet Henrietta!
  Övertygad om att du kommer hitta en väg till slut med balans mellan hjärta, hjärna och lugn.

  Du har alla mina styrkekramar. <3

  Stina Lönnkvist 2017-04-28 10:02:54
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!