Lyx-vegetariskt på Rutabaga!

Karl Lagerfeld Footwear

Jag tänkte att vi skulle titta lite närmre på Rutabaga och maten som serverades under Karl Lagerfelds pre-launch tidigare i veckan.

Och för er som inte vet  – Rutabaga är Mathias Dahlgrens nya helvegetariska finkrog som har ersatt hans tidigare restaurang Matsalen på Grand Hôtel.

Det första som slår mig är restaurangens inredning som ligger helt i linje med min smak. Brasseriekänsla, men med små lätta detaljer som gör att rummet poppar.

Mig med ett överspänt leende. Tror jag var taggad på mat.

Jag älskar att restaurangen är inredd med olika varianter av soffor och bänkar längs väggarna. Det är ju förbannat trevligt att få sitta bredvid sitt sällskap och äta. Håller ni med mig om det? Jag vet att det har trillat in en del kritik gällande ”enkelheten” med långbord som man delar med andra gäster, men jag håller inte med. Jag gillar att alla bordsvarianter är gemytliga och inte så typiskt svenska.

I vanlig ordning fick vi först in bröd, men här med diverse adderingar som kanderade cashewnötter, melon…

…och yoghurtsmör. Kul och bjussig start! Varför börjar inte fler restauranger bjuda på lite extra tilltugg till brödet?

Mitt emot mig hade jag Caroline som jag lärde känna när hon jobbade på Patrikssons PR. Idag hänger hon på tidningen Mama och det är ju himla kul, för då får jag träffa henne som gäst istället för anordnare. Mycket trevligare så!

Till varje rätt serverades Tattinger Champagne. Tråkigt! När jag går dit privat lär det nog inte bli det till varje rätt… hehe!

Sedan kom de första tallrikarna in och det var tydligt att man delar på rätterna här på Rutabaga. Tummen upp! Vi fick först äta en perfekt mango med mozzarella och koriander. Gott, men jag jublade inte eftersom jag inte är ett stort fan av mozzarella.

Men den här tallriken som inte alls ser mycket ut för världen var magi. Rårivna morötter ”Vietnam”. Går ni hit MÅSTE ni ta den! Under morötterna gömmer sig en förbannat god sås kan jag avslöja.

Ryktet säger att maträtterna trillar in alldeles för snabbt och det håller jag INTE med om. Perfekt takt för att hinna njuta klart och servicen var amazing!

Här förbereds den rätt som jag suktat efter från start – Gnudi med grönkål och tryffel. Gnudi är lite som en gnocchi men gjort på pastadeg och ricotta. Spännande!

Samtidigt serverades vi en Rutabaga-sallad med kokos och yuzu. Den ser kanske inte heller så mycket ut för världen, typ en vanlig grönsallad, men OMG (!!). Jag hade typ kunnat äta bara den här och känna mig nöjd. Den här rätten visar verkligen på hur man kan förvandla grönsaker till någonting kul.

Snett mittemot mig hade jag goa Cassandra från CHIC. Pepp och glädje de luxe över henne!

Och hur smakade Rutabagas Gnudi då?

Inte alls som förväntat tyvärr. Jag var inte imponerad av konsistensen och smakerna var inte riktigt där. Caroline uppmärksammade min besvikna min och var snabb med att erbjuda några skedar från hennes glutenfria alternativ – friterad jordärtsskocka med gräddfil och pepparrot. Woop Woop! Nästa gång blir det den istället för gnudi kan jag lova!

Jag säger ju att den här enkelheten med långbord och bänkar är förbannat trevligt. Härligt med vågad inredning!

Efter det var det dags för lunchens sista tallrik – ett pitabröd med yoghurt, salt citron, rödkål, koriander och kardemumma.

Jag hade höga förväntningar både av att se den på menyn och på tallriken. Den ser ju otroligt aptitlig ut, men även denna gjorde mig tyvärr besviken. Jag tyckte kardemumman tog över och rätten smakade ganska torrt.

Sista glaset – Taittinger nocturne rosé special edition. Jag är inte särskilt förtjust i rosé, men detta var super.

Det bästa under hela lunchen då? Kokosglassen med lingon och dulce de leche.

Kokosglassens konsistens var perfekt. En mixad känsla av gräddglass och sorbet, väldigt fräsch och så bjöd den på ordentlig smak av kokos. Dulce de leche är alltid gott och med syliga lingon blev mixen på tallriken perfekt. Jag hörde att det var många som höjde den här desserten till skyarna!

Jag måste verkligen gå hit med mina vänner snart. Jag vill testa allt annat spännande som finns på menyn! HÄR kan ni boka bord på Rutabaga. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!