KARRIÄRSTIPS A LA HENRIETTA: Fråga, kom naken & sno av andra.

Jag får ofta frågor om mitt företagande och jag ska vara ärlig och säga att jag faktiskt själv är lite snopen och knappt förstår allting som har hänt sedan jag började blogga för snart 2,5 år sedan. Mitt företag är ju mina sociala kanaler och mitt alldeles egna brand (det känns så sjukt häftigt!), vilket gör att jag inte har några bra tips på företagande och på hur man kommer igång.

Jag har ju inte startat ett bolag med anställda direkt, men ett nytt AB är snart startat och förhoppningsvis snart ännu ett, och när de börjar rulla lovar jag att dela erfarenheter och lärdomar för inspiration till att starta eget. Ovan ser ni resultatet för mitt AB för året och det känns ju lite knasigt att se sig själv där. Jag älskar nämligen att snoka runt där och se hur det går för alla typer av bolag.

Någonting jag dock är och alltid har varit duktig på sedan jag slutade skolan år 2014, som kan vara en bra grej att ha med sig innan man startar eget, är att ta mig framåt i mitt jobb och karriär. Vilket har gett mig många lärdomar och nya kunskaper, ett starkt självförtroende och brett nätverk. Alltså många fina fördelar som jag kan använda som kudde den dagen jag väljer att bli min egen. Jag har tagit mig framåt i rätt snabb takt trots några jobbiga motgångar på vägen, och det bevisar ju egentligen att motgångar bara stärker.

Varje gång någon av er har frågat mig om min strategi har jag känt ”Eh… Hur fan gjorde jag?”, men nu när jag sitter här hemma i soffan och tänker tillbaka på en händelse som utspelade sig här om dagen kom jag på hur det är jag gör. Eller har gjort. Så jag tänkte dela MINA bästa tips för att ta sig framåt i karriären och vissa kan låta som klassiska gamla tips, men jag ska försöka ge tydligare exempel än bara fina meningar.


– Var inte rädd för att ta för dig. Mycket får du genom att be om det. Är det ett visst område på min arbetsplats som du tycker verkar intressant och som du vill lära dig mer av eller jobba mer med – be om det! Ex. Här om dagen delade jag en kaffestund med en av mina chefer och ämnet var köksrenoveringar. Innan vi skulle avsluta för att gå tillbaka till arbetet högg jag hen och sa något i stil med: Jag ser att det finns ett problem att lösa på det här området och jag tror att jag kan göra mycket där och är intresserad av att jobba mer med det. Är det möjligt? Det var det. Tack vare att jag frågade.

Älska LinkedIn. Se till att ha en uppdaterad profil med ”lämplig” bild, skriv ut alla anställningar som du anser vara relevanta och ha under varje arbetsplats en liten text om vad du gjorde och vad du lärde dig i din roll på företaget. Ni som inte har hunnit jobba på så många arbetsplatser än – var inte blyga. Har du jobbat i butik länge men vill jobba med marknadsföring? Känn inte att det är orelevant! Beskriv din roll i butiken, ditt driv för att göra kunden nöjd och hur du gjorde det. Avsluta sedan med EXMEPLVIS att beskriva hur du under denna tid i butiken fick upp intresset för att anpassa ditt sätt att kommunicera med varje kund för att skapa ett intresse som vidare ledde till ett köp. Det är ju kommunikation! Till er som inte har Linkedin: Skaffa det på momangen!

OBS! Bli inte en sådan som ställer ”nätverksfrågor” på feeden varje dag bara. Tycker jag. Det finns så det räcker av dessa typer redan.

   

Var du än är – se till att du lär dig mycket av allt, men bli gärna lite nörd på ett område. Jag tror att framtidens företag kommer att bestå av fler generalister. Alltså människor som kan lite om det mesta. Startups är ju väldigt hett, och hetare lär det bli, och i denna typ av företag finns det inte pengar till att anställa en specialist till varje område. Vilket är = Du blir hetare på marknaden med bred kompetens. Vill du ex jobba med kommunikation och har pluggat strategisk kommunikation? Fråga om du får sitta med kreatörerna på fikapausen och lära dig hur de klipper film eller använder Illustrator. Eller pluggar du en bred kommuniaktionslinje ? Börja nörda ned dig i Youtube eller Influencer Maketing redan nu.

Bjud på energi och på DIG SJÄLV. Var jag än har varit så har jag från dag ett visat mig själv till 100%, och det har både varit skönt för mig själv och uppskattat från andra sidan. Jag minns när jag jobbade på Wrapp och hade möten med bankerna som vi jobbade tillsammans med. Det var kostymnissar och excel-filer i varenda rum och till en start tänkte jag ”hur ska det här gå med fjäderjacka, bling-örhängen och alldeles för mycket tjofaderittan?”. Jo ni…. Våra möten blev en frisk fläkt för alla inblandade, väldigt lättsamma, behagliga och skapade äkta band som jag ser är viktiga för framtiden. De vet att jag inte döljer någonting.

UNDERSTRYKER: Man behöver inte vara stojig som jag ofta kan vara, men man ska vara sig själv och inte hålla inne på någonting.

Titta på andra och säg att du vill lära dig! Memorera hur din kollega eller klasskamrat presenterar, ta del av ditt nya jobbs tidigare presentationer och läs på för inspiration och förståelse. Jag PLÖJER detta fort jag får en ledig tid typ varje dag.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Jag har länge önskat kunna vara lite mer som dig… mer avslappnad och ärlig och trott det var en omöjlighet. Vet du? Jag känner mig som en ärligare människa nu och du har tagit mig dit. Tack för ditt mod, din inspirerande personlighet och stil. Du är min idol.

    FANNIE 2018-01-31 20:27:10
    Svara
  • Lägger inlägget i läslistan för FRAMTIDEN. Mkt bra tips. Men så undrar jag var din röda fluffjacka kommer ifrån? Skitfin!

    Hanna 2018-01-31 13:30:40
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!