KAN JAG KOMMENTERA MIN BÄSTIS NYA VICTORIA SECRET-KROPP?

Henrietta! Har en fråga som du gärna får svara på i ett inlägg! Skulle vara intressant att höra hur du resonerar och dessutom skulle det göra nytta! 

En kompis till mig har fått världens snyggaste Victorias secret modell-kropp eftersom hon börjat äta bättre och träna mer. Är så impad och vill verkligen ge henne beröm. Men läste på din blogg om när du fick beröm för dina bikinibilder innan du blev ätstörd. Och att det triggade igång dig och bidrog till din sjukdom. Det gör att jag inte vågar kommentera hennes förändring.. men det känns så konstigt när man är en nära vän att plötsligt ha ett ämne man måste undvika. Och uppenbarligen har hon lagt mycket tid och kraft på sin kropp och det känns fel att inte nämna det eller bara säga ”vad stark du ser ut att ha blivit” eller något liknande… för hon har ju blivit skitsnygg!

Hade jag gjort en sån förändring och ingen kommenterat det hade jag nog känt att mina vänner missunnat mig det… tyvärr. Hur ska man göra? Hur skulle du önska att folk gjorde mot dig såhär i efterhand? // Sally

Hej Sally,

Vilken bra och viktig fråga! Verkligen. Jag blir otroligt glad för att du tar ansvar och för att du verkligen bryr dig om att din vän ska må bra.

Såhär känner jag: Det är väl supersnyggt med en Victoria Secret-kropp, men var hon inte lika fin innan? Eller måste vi lägga en värdering kring kroppen? Detta skapar ett ideal och ett missnöje hos oss själva och säger egentligen att en ”VS-kropp” är en större vinst än en ”välmående kropp” eller bara en helt vanlig kropp. Hyllar vi varandras kroppar öppet vid tydliga förändringar så sätter vi regler på vad som är fint och fult. Är en VS-kropp det vi ska hylla varandra för? Är det idealet vi alla borde nå och få beröm för? Det tycker inte jag.

Jag fattar vad du menar med att det kan framstå som om man missunnar någonting ens vän har kämpat för, men förhoppningsvis har hon gjort förändringen för hennes egen skull och kan vi då inte hylla våra vänner för andra saker som vi gillar med hen. Det som är läskigt med att kommentera en kroppslig förändring är att du inte alls vet hur personen själv känner inombords. Precis som du säger så hade jag hamnat i en ätstörning fast jag själv inte visste det, så kommentarerna jag fick om min vältränade och starka kropp gjorde det värre och ökade på takten in i skiten. Det behöver inte alls vara så att hon har drabbats, men en kommentar kan lätt sätta sprätt i huvudet när hon inser att hon får mer beröm och uppskattning när hon har hållt igen och fokuserat på sin kroppsform. Vi människor är beroende av uppmuntran och boost, så får hon beröm från alla håll och kanter nu kan det leda till att hon bara vill fortsätta och fortsätta.

Ibland skrattar jag högt när jag publicerar bilder på Instagram… När jag lägger upp en slimmad bikinibild eller en uppstyrd selfie får jag LAAAAJKS och kommentarer rasslar in, men lägger jag upp något där mitt emellan får jag inte alls lika mycket ”boost”. Jag bryr mig inte idag, men tycker inte att det är läckert. Om jag en dag blir megamusklig – Då är det för mig själv och jag vill inte få uppmuntran för det.

Slutsats: Varför kommentera kropp när vi kan kommentera typ färgen bikinin? Om min bästis Malin skulle förändra sin kropp hade jag inte kommenterat det med ”Vilken kropp du har fått”, men skulle vi i samma veva vara ute på en löptur ihop och hon visar sig ha blivit SUPERUTHÅLLIG hade jag sagt ”Wow! Häftigt! Du är grym på löpning raring!”. 

Måste en VS-kropp vara guldmedaljen? Kan man inte bara få vara människa? 

SparaSpara

SparaSpara

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
 • Hej Henrietta.
  Jag läser en utbildning och nu har vi kommit till ett stort projektarbete som sträcker sig ända fram till sommaren. Vi har blivit tilldelade grupper och är 8 personer i gruppen. Det är mixat från flera klasser så jag har bara haft en ”hej, kul att se dig”-relation till några i gruppen, inget mer. Nu har jag börjat lära känna alla i gruppen rätt väl och en av tjejerna kör på att hon inte gillar fredagsfika, sötsaker eller äta lunch. Jag har sett henne äta lunch 2 gånger (resten av gruppen äter lunch tillsammans 3-4 dagar i veckan) och då har hon ätit små portioner soppa. För mig skriker detta att något är tokigt men jag vet inte hur jag ska ta upp detta med henne..? Eftersom att jag inte känner henne tillräckligt väl än känns det enkelt för henne att avfärda allt jag har uppmärksammat, jag vet ju inte vad hon gör på fritiden etc. Hon har gått ner en del i vikt sedan vi påbörjade vår utbildning. En av tjejerna i gruppen är ganska bra vän med henne, ska jag ta upp detta med henne istället och fråga om hennes tanke kring detta? Vore skönt att höra från någon som varit i denna sits. Jag vill ju inte att hon ska känna att jag attackerar henne, men jag tycker att det är uppenbart att något är tokigt och har svårt att se att hennes kompisar inte tycker det. Kram

  Kajsa 2018-02-12 14:16:15
  Svara
 • Alltså aldrig har jag fått så mkt komplimanger, likes, boost som när jag varit som smalast. Gick ner nästan 15kg på några månader genom att inte äta en enda kolhydrat eller tillslut typ nånting. Kände mig helt fantastisk. Tills jag svimmade, fick ångest att bli bjuden på middag, dricka alkohol, äta nånting jag själv inte tillagat mm. Ätstörningen va ett faktum och hejaropen en stor del till att det gick för långt. Några få kompisar frågade istället, ”jag ser att du gått ner mkt, hur mår då? Är du ok? Har det hänt nåt? Du vet att du är fantastiskt precis som du är?” De va de vännerna som hjälpte mig ur skiten.

  Linda 2018-02-11 13:37:39
  Svara
 • Så bra svar!! Håller med dig, själv varit ätstörd och alla komplimanger man fick för sin yttre under viktraset och sedan ätstörningen gjorde det svårare ( och är fortfarande svårt ) att tillfriskna då det kändes som ett misslyckande. Och vad är vinsten med ett vs yttre? Det är ju bara ett yttre, finns så mycket mer i livet än hårda dieter och träning som ger ett visst yttre. Vi borde berömma varandra för de människor vi är<3

  Frida 2018-02-10 21:20:50 http://nouw.com/fridamarialarsson
  Svara
 • Grymt svar! Håller med till 1000000 <3

  Elin 2018-02-10 14:07:42
  Svara
 • Tack för ditt svar! <333

  Velar dock fortfarande. Vi är väldigt nära vänner så känns inte helt rätt att inte kommentera något som syns så tydligt. Kan man inte ge henne en beröm och samtidigt prata om det. Typ säga att hon ser assnygg och frisk ut men att det är lätt att bli besatt när man får så bra resultat? Och att det lätt kan gå över till en ätstörning? Eller tycker du fortfarande att det är bättre att undvika att kommentera det? Fan det här är så svårt!! Så bra att du finns iaf för oss som inte riktigt förstår hur man kan fastna i en ätstörning.

  Sally 2018-02-09 19:14:55
  Svara
  • Svar på Sallys kommentar.

   Jag fattar 🙂 Klart du kan kommentera det, du känner er relation och henne allra bäst. Men ha det i åtanke – varför berömma en VS-kropp? Ha det med dig i din kommentar 🙂 Kram!

   henrietta 2018-02-10 12:51:22
   Svara
  • Svar på Sallys kommentar.

   Skulle det inte gå att säga ”Jag ser att du har förändrat ditt utseende en del det senast. Hur kommer det sig & vad tänker du om det?”. Då säger du både ”jag ser dig” men också, ”jag bryr mig om varför du förändrats”.

   Elin 2018-02-09 21:36:30
   Svara
 • Men Gu vad fjantigt svar. Snacka om att förenkla.

  Sara 2018-02-09 18:43:33
  Svara
 • Så bra svar! <3

  Eva 2018-02-09 18:06:31
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!