Panikångest & Stockholms bästa oliver.

Henrietta_Fromholtz_metro_mode

Har ni någonsin upplevt panikångest? Jag gjorde det idag för första gången och det var väldigt jobbigt och obehagligt. Jag kunde inte andas, trodde att jag skulle dö och sedan avlutades hela händelsen i storgråt.. Deppig inledning av ett fredagsinlägg, men som ni vet kör jag bara raka puckar med er. Ush… Jag hoppas det var en engångsgrej. Nu ligger jag i sängen och bara fokuserar på mig själv och min andning. Om det är någon som har erfarenhet av panikångest – snälla ge mig tips! Vad ska jag tänka på framöver? När släpper tyngden från mitt bröst nu?

Henrietta_Fromholtz

Men innan jag slängde mig i sängen avslutade jag dagen på ett fint sätt. Först var jag förbi Maria på Lindex för en mysig fika och sedan mötte jag upp Sofie på Brillo. Vi drack bubbel, käkade Stockholms bästa oliver och diskuterade stress blandat med framtiden. Vi har fått en jäkligt fin idé som vi ska spåna vidare på.

Hoppas ni får en fin kväll <3

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Jag lider också av panikångest och får också attacker ibland när det blir för mycket. Jag kan ge dig ett tips som jag fick av en psykologstudent: Bli inte stressad, ångest är en naturlig känsla och ett sätt för vår kropp att visa att vi behöver ta det lugnt. RIsken att du skulle dö av ångestattack är lika med NOLL.
  Jag brukar alltid bara låta känslan flöda naturligt, vilket gör att det också går över snabbare. Men viktigast av allt, var nära de personer som får dig att känna dig som tryggast. Man behöver inte heller alltid veta varför man har ångest, ibland är det bara så. STOR KRAM!

  Anonym 2016-10-18 09:57:44
  Svara
 • En annan grej som är fantastiskt! Lyssna på white noice (typ valsång) och gör nått som får dig att slappna av (typ promenad, ligga i sängen, yoga)

  P 2016-10-16 19:50:08
  Svara
 • Testa appen Headspace! Meditation som hjälp genom ångest. <3

  Tilda 2016-10-16 19:22:52
  Svara
 • Ett tips för när attacken kommer – hoppas att det inte kommer mer- är att andas i en fyrkant. Fokusera blicken på något fyrkantigt eller rektangulärt – dörr, fönster, dataskärm. Andas in när du följer blicken längs med ena sidan, håll andan när du följer blicken längs med nästa, andas ut längs med hela nästan och håll tills du kommer tillbaka där du började. Har lärt mig det av min terapeut och det funkar faktiskt, på mig iallafall. Man får djupare och fokuserad andning och man kan tänka på fyrkanten, tycker det är lättare än att bara fokusera på att ta djupa andetag vilket ger mig ångest i sig.

  Natalie 2016-10-16 15:17:41
  Svara
 • Fybubblan va hemskt! Har haft de me jämna mellanrum senaste året. Hände massa grejer privat och sedan blev en kollega sjuk och jag ska göra alla mina arbetsuppgifter PLUS hennes och så började en snubbe på jobbet jag inte alls trivs me. Men för att komma till saken – försök (skriver försök för att de typ är omöjligt) att andas lugnt och djupt. Fick ett dunderbra tips förut. När du är på en plats där du är helt lugn och trygg tar du tio djupa andetag och säger högt för dig själv ”jag är”, när du känner att en ångestattack är på g så tar du 10 djupa andetag och vid via inandning säger du högt ”jag är”. Flummigt men för mig funkar de.

  P 2016-10-16 14:44:56
  Svara
 • Panikångest är det värsta som finns och kommer alltid när man minst anar, iallafall för mig. Vad jag förstått ska man inte lägga så stor vikt vid att leta efter vad exakt som gör att man får panikattack, för det kan vara många faktorer som spelar in och när det kommer till mig själv har jag ingen aning om varför jag får denna ångest. Det man ska göra istället är att lära sig hantera det när det väl kommer. Andningen är det som är viktigaste, 4 SEK in, 4 SEK ut har hjälpt mig massor, då känner jag att jag fokuserar på att räkna sekunder och blir lugnare. Jag har oxå fått till mig att man ska försöka koppla bort kroppen och styra sina tankar. Låta kroppen hållas, jag har själv testat men det är sjukt svårt. Hoppas du mår bättre idag , kram!

  L 2016-10-16 09:52:26
  Svara
 • Vad ärligt & fint av dig att dela med dig av det. Jag har bara gjort det till familj, sambo och en av mina bästa vänner 🙂
  Har haft panikångest många gånger genom åren sedan jag var 16 år. Första gången förstod jag inte vad det var. Plötsligt kändes det som om det snörde ihop sig i halsen och som jag inte skulle få luft…Sedan dess har det kommit i perioder när jag haft mycket stress och press på mig själv. Ibland som en påminnelse om att jag stressar, trots att jag inte fattat det själv än. Det jag lärt mig är att överandning (andas i bröstet ist för i magen eller för många andetag) påverkar hur vi syresätter oss osv och kan medföra att armarna domnar, att man får bröstsmärtor, känslan av att man inte kan andas etc. De tips jag fått från vården & självhjälpsböcker om panikångest är att göra andningsövningar några minuter varje dag där man blundar och bara fokuserar på andningen samt att försöka andas med magen, stressa mindre (ah tjena, lätt att säga…)etc. Ang träning TROR jag att konditionsträning kan förvärra då detta är ett stresspåslag på kroppen & kan förvärra om man redan är stressad i kroppen 🙂 Även kaffe stressar min kropp och har utlöst ångestkänslor!

  Hoppas det var en engångsföreteelse & att du slipper det framöver. Ta hand om dig fina du!!

  I 2016-10-15 18:56:17
  Svara
 • Som andra sagt är det att ta det lugnt. Det bästa tipset jag har fått är att vara en duktig flicka betyder att man också måste kunna säga att man inte hinner med. Det viktigaste är du tar tag i det som ger dig ångest, vilket också är det jobbigaste. Ta en vecka staycation, få ordning på ditt hem och ta hand om dig.

  S 2016-10-15 13:47:37
  Svara
 • Hej! Ville bara lämna några rader om min erfarenhet. (jag har inte panikångest, men träffar dagligen patienter med liknande problem i mitt yrke som sjuksköterska). Panikångest är ett varningstecken som inte skall negligeras oavsett om det är en engångsföreteelse eller återkommande problematik. Man kan precis som ovanstående söka hjälp via sjukvården och få behandling, men egenvården är lika viktig (dvs det bara DU kan påverka och aktivt ändra). Mitt tips till dig är: Ät regelbundet och nyttigt- med nyttig mat menar jag en varierad kost. Träning främjar hormonpåslag i kroppen som höjer välmåendekänslor och inger lugn. Variera intensiv träning och ta dagliga promenader med naturskön miljö. Även naturen har en magisk inverkan med både luft och atmosfär. Rensa schemat och tillåt dig själv att bara vara. Jag brukar nästan rekommendera att bränna upp sin kalender (inte bokstavligt, men du förstår vad jag menar). Det är något av det absolut svåraste (enligt min erfarenhet) för många människor. Sociala personer (som du speglar) förknippar ofta återhämtning med sociala sammanhang och stimmiga miljöer. Att bara ta en promenad utan telefon, musik och vara oanträffbar ger så mycket på sikt. Det kan vara sunt att prova på att frivilligt hoppa över balen på slottet.

  Panikångest utlöses ofta av en längre tids stress som vi trängt undan. Människor är så fantastiska att vi kan undvika både sömn, mat och återhämtning när läget väl gäller, men i längden är en stressig tillvaro ohälsosamt. Du verkar vara en tjej som gått igenom många psykiska och fysiska processer genom livet. Låt inte dig slås ner igen. Ta järnhand om din kropp och din tillvaro! Du är unik och viktig för många i din omgivning. Fortsätt att sprida glädje. Hoppas att jag kunnat bidra med några tips. Ta hand om dig och tack för en härlig blogg! Kramar

  Nina 2016-10-15 07:55:49
  Svara
 • Har alldeles för mycket erfarenhet av ångest och önskar inte min värsta fiende dessa fruktansvärda tankar. Hoppas att du fick en fin kväll trots allt och om du behöver prata av dig är det bara att höra av dig, jag är alltför förtrogen med de där hemska episoderna!

  Ida L/ @im_healthyenergy 2016-10-14 22:09:56 http://www.nouw.com/my_journey
  Svara
 • Det är det värsta som finns. Jag önskar ingen det här.
  Fick samma känsla i förra veckan, efter veckor av svindel, trötthet och illamående. För mig har känslan/attacken nästan varit konstant sen det började och känner mig så vilsen i det. Har försökt andas igenom det och stressa ner, men det ger inte med sig. Ska till läkaren för att börja en utredning innan det blir värre.
  Men ta det lugnt, rök och drick inte (har hört och märkt att hjärtklappningen blir värre), försök distrahera dig. KBT ska vara bra för att lära sig olika övningar att göra när man känner att det är på väg. Hoppas att vårdcentralen kommer kunna hjälpa mig vidare för att jag är helt konsumerad av hur dåligt jag mått senaste veckorna och känslan av att hålla på att dö. Var tom på akuten härom dagen för att säkerställa att så verkligen inte är fallet. Hjärtklappningen och svindeln är fruktansvärd.
  All kärlek, vi måste ta hand om oss.

  Malin 2016-10-14 21:37:52
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!