ILSKA! Sluta pusha ungdomar till att räkna KCAL!

Här om dagen blev jag arg.

Ni vet att jag brinner för och engagerar mig i de flesta ämnen som rör kvinnor, men framförallt de som rör utseende, vikt och hälsa med tanke på min historia som anorektiker.

Media sitter på väldigt mycket makt, det vet vi alla. Journalister på tidningar med många läsare, influencers med tusentals, miljoner följare, eller bara någon helt annan som kan och vet hur man når ut i bruset. Det är därför deras ansvar att lyfta och driva viktiga frågor framåt, försöka förändra saker till det bättre genom att påverka människor. Här om dagen trillade jag in på ungdomssajten Devote.se för att leta upp en mailadress jag behövde, men den glömde jag snabbt av. På förstasidan möttes jag nämligen av att ett uppmärksammat blogginlägg om att gå ned i vikt. Typ: ”Ungdomar, det här borde ni läsa”

hg

GÅ NED I VIKT – PÅ ETT HÄLSOSAMT SÄTT….. Devote.se är en av Sveriges största mediesajter och besöks dagligen av tusentals tjejer mellan 10-30 år, flest är nog mellan 15-19 år. Då undrar jag hur hur denna sajt kan tycka det är nice att trycka upp ett blogginlägg med denna rubrik stort på förstasidan?

Jag antar att viktminskning är ett löfte som många angav vid nyår – VA? Snacka om att uppmuntra ungdomar till att sätta ett sådant mål. 

Som tjejen skriver i sitt inlägg är övervikt inte en bra grej, jag är helt med på det, men jag tycker faktiskt inte att ett ”Gå ned i vikt-inlägg” ska pushas på framsidan där majoriteten av besökarna är i den unga åldern. Låt Topp Hälsa, Må Bra eller andra medier med en äldre publik göra det. Den här tjejen är säkert supergrym på sin grej och utbildar sig till något slags hälsoyrke, men det jag blir arg på är att de som driver sajten inte tar ansvaret att boosta tjejer till att älska sin kropp och INTE RÄKNA KALORIER. Några grejer jag reagerade på i inlägget:

Jag fick en större förståelse för åtminstone kcal när jag testade på 5:2-dieten. Men ärligt talat, hur märkligt är inte det här? Att vi inte får lära oss sådant här i skolan, sådant som absolut är a och o här i livet. Hälsan är ju grunden till allt! – 5:2 är inte hälsa och inte heller att räkna kalorier. Vissa kanske måste göra det, men jag tycker Devote är fel forum.

Sedan uppges antal kcal för att gå ned i vikt och det ser rätt vettigt ut, men problemet är att alla tjejer utan problem uppmuntras till att räkna, vilket var det som gjorde mig helt sjuk i huvudet.

Jag vet inte var jag vill komma, men jag blir ARG.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
11kommentarer
 • Räkna kalorier = bästa och snabbaste vägen in i ätstörning. Bra att du reagerar, och uppenbarligen fick Devote att reagera också! Kram

  Linda 2017-02-15 09:17:19
  Svara
 • Heja dig!

  Nanna 2017-02-14 16:38:33
  Svara
 • Hej Henrietta!
  Vi på Devote.se vill alltid ta ett stort ansvar när det kommer till redaktionellt innehåll som vi lyfter i våra olika kanaler. Inlägget är skrivet av en Devotes bloggare och handlar om övervikt och att snabb viktminskning inte är bra. Men tyvärr har vi satt den olyckliga rubriken ”Gå ner i vikt – på ett hälsosamt sätt”.

  Vi håller med om att rubriken är helt olämplig och den är inget vi vill sprida. Det är inte en vinkel vi står för.

  När det går fort med publiceringar kan det också bli väldigt, väldigt fel. Det ber vi om ursäkt för. Så fort vi diskuterade rubriken internt beslutade vi att ta bort inlägget och rubriken från vår startsida. Vi förstår de reaktioner som kommit och liknande olyckliga vinklar ska inte hända igen!

  Hälsningar Elina Malm, Innehållschef på MWM, [email protected]

  Elina Malm 2017-02-14 16:07:22
  Svara
 • Så bra skrivet! Räkna kalorier är trams! Och Devote är trams som puschar för en sådan sak. Punkt.

  Victoria 2017-02-14 14:26:32
  Svara
 • ÄNTLIGEN!!! Någon som säger till… har länge tyckt att just devote pushar för fel inlägg! Jag har sagt till men redaktionen tycker att dessa inlägg är ”klickisar” vilket är något dom tjänar pengar på. Tråkigt tycker jag…

  Bra inlägg & bra att du tar upp det!

  Angelica 2017-02-14 14:26:16 http://byangelica.se
  Svara
 • Håller helt klart med dig, helt fel.

  Gisela A. Pihlsjö 2017-02-14 14:24:15 http://bygisela.se
  Svara
 • Ett jäkla skämt! Jag är förbannat trött på detta KCAL-snack och att en sajt som Devote lyfter detta är hemskt… Du är förbannat bra Henrietta!

  Sara 2017-02-14 14:08:08
  Svara
 • Det här gör mig sjukt ledsen, speciellt när jag har haft nära och kära i min närhet som haft ätstörningar. Sjukt bra att du belyser detta, hoppas det verkligen når ut till devote också för så här kan de inte hålla på!

  Carolina 2017-02-14 13:47:00
  Svara
 • Håller med totalt!!! 500 kcal om dagen är dessutom ohälsosamt och ouppnåeligt. SÅ less på denna eviga sjuka uppmuntran till att gå ner i vikt! BRA att du uppmärksammar!

  Jennifer 2017-02-14 12:52:47
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!