2 middagar den här veckan inkl. recept.

Sedan vi kom hem från St Anton har jag vägrat äta kött och istället har det blivit mycket grönt och med extra sting. Så vad har det ätits då?

Jo ni… 

I måndags gjorde jag en het auberginegryta som är en svårslagen favorit hos både mig och Johan. Jag skulle kunna äta den varje dag och aldrig tröttna. Flera av er har efterfrågat receptet och här kommer det på ett ungefär för 2 personer (+matlådor):

1 Aubergine, 1 gul lök, 3 vitlöksklyftor, 0,5 msk senapsfrön, 1 chili, 2 msk riven ingefära, 1 paket kikärtor, två nävar champinjoner, 1 msk garam masala, 0,5 msk curry, gurkmeja, 400 ml kokosmjölk, vatten, 2 lime, 1 paket småtomater, färsk persilja, rostad lök och soja. Olja och smör också såklart!

– Skiva auberginen, löken och vitlöken. Släng ned det i en gryta och stek tillsammans med senapsfrön.

– Stek samtidigt auberginskivorna på en panna bredvid och se till att det görs i rikligt med olja (och smör!). Tips är att börja steka på hög värme så de får färg och sedan sänka för att låta skivorna gå en stund. De blir så mjuka och goa då! Stek svampen i samma veva.

– Släng ned chili, ingefära, kikärtor, garam masala, curry och gurkmeja i grytan. Låt det gå en minut och sedan häller du i kokosmjölken, vatten, soja och persilja.

– Låt det koka i 20-30 min. Smaka, salta och peppra. Tillsätt sedan den stekta auberginen och svampen och låt koka en stund till. Mot slutet öser du i med limesaft, persilja, alla småtomater som du har delat halvor. Låt tomaterna bli varma och sedan är det klart!

Servera med sallad, ris eller bröd och toppa med rostad lök.

I onsdags kom Mallan över och jag bjöd någon slags ceviche-taco med guacamole. Jag var sugen på något kallt, men samtidigt tacos. Så det här blev ju en toppenlösning!

Jag toppade såklart med rostade jumbomajs från naturgodisdisken. Det blir typ lite av ett fredagsmys mitt på maten. GOTT! Jag har lovat er receptet som tyvärr inte finns. Jag höftar nästan alltid, men det här är enkelt och kan inte bli fel:

400 g färsk lax, 1 chili, 0,5 rödlök, 3 salladslökar, 0,5 gurka, 2,5 lime, 1 mango, 1 avokado,  vitpeppar, salt, koriander, rostade jumbomajs och libanesiska pitabröd (gör egna vettja!)

– Hacka alla ingredienser i små kuber. Fint ska det vara! Kör sedan över limen, salt och peppar. Jag älskar att ha vitpeppar på allting och även detta. Stinget är magiskt! Låt det sedan stå någon timme så smakerna sätter sig. Toppa med jumbomajsen innan servering! Sedan är det bara att börja bygga tacos och köp gärna till en salsa.

Guacamole:

0,5 rödlök, 1 lime, 2 avokado, 1 burk småtomater, 2 vitlöksklyftor, koriander, salt och peppar. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!