Igår åt jag Sveriges mest ätbara maträtt!

Igår var jag på en så förbaskat trevlig middag på Fotografiska som Rebecca bakom Instagramkontot Stockholmfood bjöd in till i samarbete med Astma- och Allergiförbundet. Jag kände mig febrig hela eftermiddagen och tänkte först hoppa av kvällen, men så skrev min vän Ludde som var där ”Så tråkigt!” och då blev jag pepp. Två Ipren och så hoppade jag in i en taxi.

Det känns väldigt lyxigt att jag ofta får vara en del av dessa härliga matevenamang som styrs, eftersom jag är lite mer av en livsstils-bloggare. Det brukar, som även denna kväll, vara jag och sedan ett litet gäng som antingen skriver om mat i ett magasin eller bloggar på heltid om mat och kost.

Det bästa? ”Mat-influencers” är bättre (läs mer intressanta!) på middag.

Och såhär glad och pigg blev jag kort efter jag anlänt.

 Jag fick veta att det är omkring 20 % i Sverige som lider av någon sorts allergi mot mat, vilket då kan försvåra en middagsbjudning hemma. Så Astma- och Allergiförbundet har gett i uppdrag till kocken Paul Svensson (älskar hans mat!) att tillaga ”Sveriges mest ätbara rätt”, och igår fick jag smaka på menyn som han har tagit fram i samarbete med en forskare på området.

Rätt nummer ett: Krispig Rösti, raw sallad och risgrädde. TJENA…. godaste röstin jag ätit.

Och jag fick en lyxig placering bredvid Ludde och Adam som har byrån Rodolfo. Skrattade till både svett och tårar.

Rätt nummer två var en broccoli- och kokossoppa med friterade ört- och risbollar. Hej jag ska laga dig hemma! Väldigt snart.

Finns recept här!

Det är fint att se på kockar (lät typ knäppt?) som verkligen brinner för maten man strax ska stoppa i munnen. Senast jag träffade Paul fick jag dock själv laga maten inför honom och han var inte alldeles för imponerad.

SE HÄR! 

Rätt nummer tre: Majquinoa med torkade oliver och en rimmad zucchini. Lite som en polenta fast mycket godare.

Snick snack snick snack. Det pratades såklart allergier, en hel del köttkonsumtion och life i övrigt.

Efter det var jag mätt och ofta tackar jag nej till efterrätt…

Men inte när det serveras rårörda blåbär med karamelliserad banan och granité på kokos och olivolja som det gjordes igår. Då är jag på efterrätt!

Tack för en superfin och inspirerande kväll!

Alla recept hittar ni här! 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Hej Henrietta!
  Jag blev lite förvirrad här nu… Jag tyckte ditt inlägg om hela ”jag skippade efterrätten”-debatten för ett tag sen var så bra och klokt. Tycker i övrigt också att du är grym, såklart. Men nu gör du ju likadant själv? ”Jag brukar vanligtvis tacka nej till efterrätt”, vad tillför egentligen denna meningen till sammanhanget? Jag är en person som friskt äter efterrätter och älskar det, men kan lätt känna mig nertryckt av såna kommentarer, som att man inte borde njuta av avslutningen på en middag som någon slitit för för att man är mätt (som är syftet med maten innan).

  Ja ja, ingen stor grej detta och tycker som sagt att du är jäkligt cool, men vill ändå flagga för att detta kan uppfattas lite knasigt.

  Puss!

  Elin 2018-02-12 08:57:17
  Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   BRA FEEDBACK! Tack. Jag har skrivit det förr men då tydliggjort då jag inte gillar efterrätter utan brukar istället gå och köpa en godispåse efter 🙂 ALLTID. Jag äter godis varje dag, men är inte ett big fan av efterrätter. Jag tar ibland för givet att alla som läser känner mig helt och hållet, men skulle ha understrukit detta. Det jag ville förmedla med det i denna meningen var att den här efterrätten VAR SÅ GOD att jag som inte ens gillar efterrätter svepte den i ett nafs.

   Men tack för att du påminner mig om att jag måste vara tydlig. Uppskattas enormt

   henrietta 2018-02-12 12:39:16
   Svara
 • Älskar att det uppmärksammades, så bra!! Jag är själv allergisk mot en himla massa livsmedel (tålde dock allt ni fick, weho) och har varit hela livet men än idag (låter så gammal haha) möts jag av folk som typ inte vad en allergi är eller restauranger som nonchalerar allergin och säger något i stil med ”Hmm, ja nej jag vet inte vad du kan äta det är inte mitt problem”. Mer allergiinfo åt folket!

  Lovisa 2018-02-09 14:31:41
  Svara
  • Svar på Lovisas kommentar.

   Men så kul att du gillar 🙂 Fantastiskt god mat och som sagt så var tanken att de flesta ska kunna äta det 🙂 Himla fint intiativ faktiskt! Men så sjukt dålig inställning och jag är HELT med dig. Vi måste acceptera allergi och möta behovet. Kram!!

   henrietta 2018-02-10 12:53:16
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!